poniedziałek, 31 grudnia 2012

Sylwester



Dziś Sylwester i trzeba coś przygotować na imprezę. Zgłosiłam się na ochotnika do upieczenia ciasta. Mój wybór tym razem padł na marchewkowe. Jest szybkie, smaczne i w sam raz na tę porę roku, bo pachnie cynamonem.
Najlepiej upiec je dzień wcześniej, dlatego zrobiłam to już wczoraj. Cały sekret tkwi w marchewkach- muszą być słodkie i soczyste.
Potrzebujemy:    
- 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
- 4 całe jaja
- 1 szk. cukru
- 2 szk. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szk. Oleju (ja daję 2/3szk.)
- 1 szklanka orzechów włoskich (można dodać słonecznik lub migdały)

Jaja ubić z cukrem na jasną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem, olej i dobrze wymieszać. Na koniec marchewka, orzechy i ciasto gotowe. Blaszkę (24 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 min. w 180 stopniach.

Poza tym robię tartę porową, a A. sałatkę z makaronem, suszonymi pomidorami, fetą.


Z tego co wiem mają jeszcze być śledzie, żurek, sery do wina, sałatka gyros i przekąski. Na całą noc spokojnie nam wystarczy.
Teraz pora zacząć się szykować na sylwestrowe szaleństwo :)
B.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz