sobota, 8 czerwca 2013

Święto chleba



Dziś zaraz po śniadaniu wybraliśmy się z M. na Święto Chleba i wina.
Pogoda była wspaniała więc na Placu Wolnica nie brakowało zarówno mieszkańców Krakowa jak i turystów. Na stoiskach można było spróbować nie tylko różnych rodzajów chleba i win pochodzących z małopolski, ale również regionalnych przysmaków. Wyroby ze Skały, ryby z Doliny Karpia, miody z własnych pasiek, wędliny, domowe ciasta, pierogi i pierożki to tylko część tego co można było skosztować, a później zakupić na tegorocznym Małopolskim Festiwalu Smaku.

My też nie mogliśmy sobie odmówić małych zakupów i wróciliśmy do domu z siatką smakołyków. Na miejscu degustowaliśmy wyroby Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Gdów, a także pierwszy raz jedliśmy kwiat czarnego bzu w cieście.


Tym, którzy nie mają planów na niedzielę polecamy odkrywanie smaków małopolski w drugi dzień Święta chleba!




I nasze zakupy:
- chleb żarnowy z Łomnej
- chleb żarnowy ze słonecznikiem i dynią
- oscypki
- biały ser z Gospodarstwa Rolnego w Korycinie
- syrop z mniszka lekarskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz