poniedziałek, 11 marca 2013

Mistrzyni kuchni


Chciałam Wam dziś pokazać dwie książki autorstwa Juli Child: „Moje życie we Francji” oraz „Gotuj z Julią”.

W pierwszej opowiada o swoim życiu, o wyzwaniu jakim była przeprowadzka do Francji, początkach w kuchni i miłości do jedzenia.
Gdy wraz z mężem przyjechała do Francji trafiła do najbardziej znanej szkoły kulinarnej i tam pod okiem mistrzów uczyła się gotować. Poznawała nowe smaki, nowe przepisy, odkrywała swoje możliwości, każdy przepisy dopracowywała w najdrobniejszym szczególe. Jej dania były zawsze perfekcyjne. W końcu wydała swoją książkę kucharską, a programem telewizyjnym o gotowaniu podbiła serca publiczności. Gotowanie i jedzenie było jej pasją i miłością.

Druga pozycja to przepisy i porady Julii Child. W poszczególnych rozdziałach znajdziemy przepisy na każdą okazję, na słono i słodko. Każdy, jak przystało na Julię, szczegółowo opisany i z przydatnymi radami, z których zawsze korzystam :)

A dla Was mam sprawdzony i niezawodny przepis na kruchy spód do tarty:
- 1,5 szk. mąki uniwersalnej
- 0,5 szk. mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 170g schłodzonego masła pokrojonego w kawałki
- 0,5 szk. bardzo zimnej wody
Składniki wystarczy  zagnieść, uformować kulę i na 2 godziny włożyć do lodówki.
Z podanej ilości można upiec 2 okrągłe spody lub jeden duży w prostokątnej blaszce.
A nadzienie? Co kto lubi. Ja uwielbiam z porami lub szpinakiem. Tak naprawdę można ją upiec ze wszystkim na co ma się akurat ochotę.

Polecam także film "Julie&Julia"
żródło zdj.http://posmaki.pl/index.php?itemid=53

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz